Scurt istoric

Istorie Aprilie 5, 2014

Satul Selişte aparţine comunei Mileanca, judeţul Botoşani. Se învecinează la est cu satul Cuza-Vodă, la sud cu Mileanca, la vest cu Darabani şi la nord cu Eşanca. Este situat la 6 km de oraşul Darabani şi la 37 km de oraşul Dorohoi, iar la o depărtare de 7 km se află râul Prut. Aşezarea are un număr de 90 de familii.

            La iniţiativa P.S. Calinic Botoşăneanul  s-a început zidirea unei biserici, dar în lipsa fondurilor, satul fiind mic nu s-a reuşit decât zidirea unei temelii şi aceasta cu majoritatea fondurilor din partea familiei Mocanu ( proprietarii unei brutării ).

            Pentru a nu se nesocoti porunca episcopală de a se zidi un sfânt locaş, P.C.Pr. Avîrvărei Dumitru a construit şi extins o mică troiţă într-un paraclis, lucrare ce a fost continuată şi finalizată de P.C.Pr. Drob Vlad.

            Paraclisul ,,Adormirea Maicii Domnului” a fost construit între anii 2000-2002 şi târnosit în ziua ,,Sf. Dumitru” de către P.S. Calinic Botoşăneanul.

            Temelia bisericii este din ciment, pereţii din scândură de brad ( perete dublu ). Acoperişul este din tablă zincată.

            Ctitorii acestui sfânt locaş sunt diferiţi donatori ai satului ( enoriaşi ).

            Biserica are formă de corabie, având un singur turn pe naos, ţinând loc şi de clopotniţă. La interior, biserica este împărţită în altar, naos, pronaos şi un mic pridvor.

            Forma altarului este semicirculară fiind lipsită de abside. Altarul este prevăzut cu un geam şi o uşă, naosul cu un singur geam, pronaosul cu două geamuri, iar pridvorul cu geam şi o uşă.

            Catapeteasma este construită din lemn de brad având prinse pe ea icoane pictate pe sticlă de pictorul Bărboi Lorel.

            Biserica este lipsită de obiecte cu valoare istorică.

            Curtea bisericii este împrejmuită cu un gard nou din lemn.